• Advertentie

Optical ( Geluid ) 5.1 Glasvezel / Coax Digitaal

Hier alle uitleg met betrekking tot diverse soorten bekabeling.

Optical ( Geluid ) 5.1 Glasvezel / Coax Digitaal

Berichtdoor engel » Vr 27 Aug 2010 18:36

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

TOSLINK connector
TOSLINK.jpg
Fiber_optic_illuminated.jpg


S/PDIF of S/P-DIF staat voor Sony/Philips Digital Interface Format, ook wel IEC 958 type II genoemd en maakt deel uit van de IEC-60958 standaard. Dit is een collectie van hardware en low-level protocolspecificaties voor het transporteren van digitale stereo PCM-signalen tussen verschillende apparaten en stereocomponenten.
Connect Toslink.JPG


S/P-DIF is de consumentenversie van de standaard die ook wel bekend is als AES/EBU. Deze standaard voorziet in kleine veranderingen in het gebruikte protocol en kan gebruikt worden in combinatie met goedkopere hardware.

Toepassingen

S/PDIF wordt hoofdzakelijk gebruikt in combinatie met cd-spelers en dvd-spelers die cd's afspelen, maar is ook gangbaar geworden bij andere audiocomponenten zoals MiniDiscs en geluidskaarten in computers. S/PDIF is ook populair in auto audio, waar een grote hoeveelheid kabels vervangen kan worden door een enkele glasvezelkabel. Het voordeel van een optische datatransmissie is, dat die immuun is voor elektrische stoorsignalen.

Een andere veel gebruikte toepassing van de S/PDIF-interface is het transporteren van gecomprimeerde digitale audio zoals gedefiniëerd in de standard IEC 61937. Deze modus wordt gebruikt om een dvd-speler aan een home theater receiver te verbinden die Dolby Digital of DTS surround sound ondersteunt.

Hardwarespecificaties

De "S/PDIF" specificatie staat verschillende typen kabels en connectors toe. De elektrische kabels worden meestal aangeduid met "coaxiaal" en "RCA-connector". De optische variant wordt meestal "optisch" of "TOSLINK" genoemd, maar soms ook EIAJ optisch. Er bestaan converters om een elektrische RCA S/PDIF connector om te zetten naar TOSLINK en vice versa, echter meestal maar in één richting. Alle converters vereisen een externe voeding. De optische versie is toepasbaar in brede variëteit van applicaties door z'n immuniteit voor elektrische stoorsignalen.

S/PDIF is ontwikkeld van een standaard die gebruikt wordt in het gebied van de professionele audio, ook wel bekend als AES/EBU welke gebruikt wordt bij de Digitale Audio Tape (DAT) systemen en voor datatransmissie in professionele studio-opnamen. S/PDIF is identiek op protocolniveau, maar de connectors zijn gewijzigd van XLR naar, of de elektrische coaxiale RCA-connector of de optische TOSLINK connector. Beide zijn goekoper en makkelijker in gebruik dan de XLR-connector. De kabel is ook gewijzigd van een kabel met een impedantie van 110 Ω (Ohm) met gebalanceerde twisted pair in de al reeds meer gangbare en dus goedkopere 75 Ω coaxiale kabel i.c.m. de RCA connector in plaats van de "F" connector zoals gebruikelijk bij kabeltelevisie. S/PDIF is, in alle opzichten, een consumenten versie van het AES/EBU formaat.

Belangrijkste verschillende tussen AES / EBU en SPDIF AES/EBU SPDIF
Bekabeling 110 Ω afgeschermde twisted pair of 75 Ω coaxiaal 75 Ω coaxiaal of glasvezel
Connector 3-pin XLR, 25-Pin D-subminiatuur, BNC RCA, BNC, of Toslink
Signaalniveau 3 tot 10 V 0.5 tot 1 V
Modulatie Biphase Mark Code Biphase Mark Code
Subcode informatie ASCII ID tekst SCMS kopieerbeveiligingsinfo
Max. Resolutie 24 bits 20 bits (24 bit optioneel)

Protocol specificaties

S/PDIF wordt gebruikt om digitale signalen te versturen in verschillen formaten. De meest gebruikte formaten zijn het 48kHz formaat dat bij DAT wordt gebruikt en het 44.1kHz formaat dat wordt gebruikt voor cd audio. Om beide systemen te kunnen ondersteunen en ook andere, indien nodig, heeft het formaat geen gedefiniërde data rate. In plaats daarvan wordt de data verstuurd d.m.v. Biphase Mark Code, welke één of twee overgangen heeft per bit, zodat de originele word clock van het signaal kan worden afgetrokken.

S/P-DIF is bedoeld voor het verzenden van 20 bit audiostromen plus ander gerelateerde informatie. De bitgroote kan worden verlaagd tot 16 bits door het toevoegen van voorloopnullen of tot 24 bits door de extra informatie na te sturen.

Het low-level protocol is bijna hetzelfde zoals bij de AES/EBU standaard en wordt beschreven in het AES/EBU artikel. Het enige verschil is het "kanaalstatusbit".

De kanaalstatusbit in de S/P-DIF

Er is één kanaalstatusbit in elke subframe, waarbij elk audioblok een 192 bits lang is. Dit betekent dat er 192/8 = 24 bytes beschikbaar zijn in elk audioblok. De betekenis van het kanaalstatusbit is compleet verschillend bij AES/EBU en de S/P-DIF.

Bij de SPDIF is het 192 bit woord verdeeld in 12 woorden van elk 16 bits. De eerste 6 bits van het eerste woord is een controlecode. De betekenis van de bits in het controlecode zijn weergegeven in onderstaande tabel:
Betekenis van het controlecode in SPDIF bit num. if not set means: if set means:
0 consument professioneel
1 normaal gecomprimeerde data
2 kopiëren niet toegestaan kopiëren toegestaan
3 2 kanalen 4 kanalen
4 - -
5 no pre-emphasis pre-emphasis

Overige informatie

S/PDIF is gedefiniëerd in de internationale standaard IEC 60958-3.

S/PDIF is beschermd door het volgende patent: EP000000811295B1.

"Wireless S/PDIF"

Hoewel S/PDIF via coax niet in principe geschikt is voor transport over lange afstanden, is er toch een - zij het niet officiële - manier om het signaal wireless te versturen, door gebruik te maken van een zg. remote TV zender/ontvanger (meestal werkend op 2,4 GHz), die normaal gebruikt worden om signaal van de ene TV binnenshuis naar de andere te versturen. In dit geval wordt de coax plug van de signaalgever in de video in van de zender gestopt, en wordt bij de HiFi installatie de video-uit van de ontvanger verbonden met de coax-in van de versterker.
Je hebt niet de benodigde permissies om de bestanden die aan dit bericht zijn toegevoegd te bekijken.
Groetjes

Leo

LAAT IETS VAN JE WETEN ALS ER EEN GOEDE OPLOSSING IS.


VOOR ELK PROBLEEM IS ALTIJD EEN OPLOSSING
Gebruikers-avatar
engel
Forumleider
Forumleider
 
Berichten: 5854
Geregistreerd: Zo 04 Nov 2007 13:11
Woonplaats: Den Haag
Harmony Toestel: Logitech Harmony
200,301,515,885, 895, 600, 650, 700, One, One +, 900, 1100, Touch, Smart, Ultimate en de Ultimate Home (wit), Ellite, Smart Companion.

Samsung LED TV Smart UE40F6670
Humax IRHD 5050c
SONOS Connect
PopcornHour A-300
Squeezebox Radio
JVC Versterker
LG BR speler
JB Media Pro
KAKU schakelaars
Harmony Software in gebruik:: PC Software 7.7
myharmony.com
Print dit bericht

Terug naar Uitleg beeld/geluid bekabeling.

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

  • Advertentie
cron