• Advertentie

Scart kabel (Beeld en Geluid) Analoog

Hier alle uitleg met betrekking tot diverse soorten bekabeling.

Scart kabel (Beeld en Geluid) Analoog

Berichtdoor engel » Vr 27 Aug 2010 13:34

De meeste uitleg is in Wikipedia gepubliceerd

Scartkabels
Scart-Stecker.jpg


SCART (of Euroconnector) is een oorspronkelijk Franse standaard voor het verbinden van audiovi-suele apparaten.
Een SCART-connector bestaat uit 21 pinnen en voorziet in analoge audio- en videosignalen in beide richtingen. De connector maakt het mogelijk eenvoudig externe apparatuur zoals videorecorders en dvd-spelers aan te sluiten op de televisie.

SCART staat voor Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs. In Frankrijk wordt de connector vaak Péritel genoemd.

Motivatie en toepassingen voor SCART

Voor de introductie van de SCART-connectoren bestond er geen gestandaardiseerde manier om een signaal naar de televisie te sturen anders dan de hoogfrequente antenneïngang, en zelfs de antenne-aansluitingen verschilden per land. Op apparaten waar wel een videoingangsmogelijkheid op zat, was deze connector vaak fabrikantspecifiek. Bijvoorbeeld, een VHS-videorecorder kon zowel connector voor een composiet videosignaal hebben in de vorm van een Duitse DIN-plug als een Amerikaanse tulpstekker.
Dankzij SCART is het aansluiten van apparaten een stuk eenvoudiger geworden. Er is slechts één kabel tussen de verschillende apparaten nodig die onmogelijk verkeerd aangesloten kan worden. Door de veelheid aan signalen die door de kabel gaan is er geen behoefte meer aan extra kabels. Apparaten met meerdere SCART-connectoren sturen het signaal dat binnenkomt, indien zij niet actief zijn, on-veranderd weer uit, zodat het mogelijk is een hele keten van apparaten op de televisie aan te sluiten.

RGB & S-Video

Behalve het conventionele composiet videosignaal geeft SCART de mogelijkheid om signalen in RGB-formaat uit te zenden. Het composietsignaal leidt normaal tot een flink kwaliteitsverlies van het beeld omdat het in de krappe 6,5 MHz aan analoge bandbreedte die voor PAL-signaal gespecificeerd is geperst moet worden. Bij RGB is zoveel analoge bandbreedte beschikbaar als de bekabeling toe-staat. Hierdoor kunnen nieuwe digitale videobronnen zoals dvd-spelers en satellietontvangers een zeer hoge analoge beeldkwaliteit realiseren.
De RGB-implementatie in SCART is vrijwel geheel compatibel met de VGA-standaard die in de computerwereld gebruikt wordt. De enige verschillen zijn dat bij SCART de horizontale synchronisatie (terugslag) een vaste frequentie van 15,625 kHz heeft en de verticale synchronisatie tussen 50 en 60 Hz dient te liggen. Bij VGA is de horizontale terugslag variabel, maar minimaal 31 kHz, evenals de verticale terugslag, die minimaal 50 Hz is. Een ander verschil is dat bij SCART beide terugslagsignalen op dezelfde elektrische leiding worden doorgegeven en bij VGA op twee aparte leidingen.
Omdat het verschil zo klein is kan eigenlijk iedere computer een RGB SCART-signaal genereren. De elektronica op de grafische kaarten is flexibel genoeg voor een 15 kHz frequentie en de meeste grafische kaarten zijn in staat beide terugslagsignalen op één elektrische leiding te zetten. Indien deze ontbreekt kunnen beide leidingen worden samengevoegd door een primitieve elektronische schakeling die met gemak in de stekker past.
Alhoewel duidelijk superieur ten opzichte van de mogelijkheid de televisie via composiet aan te sturen wordt van deze mogelijkheid helaas echter weinig gebruikgemaakt wegens gebrek aan softwareonder-steuning. Het is bijna alleen maar mogelijk dit te doen met het Linux-besturingssysteem.
In de SCART-connector was aanvankelijk geen S-Video voorzien. Dit formaat biedt een aanzienlijk betere beeldkwaliteit dan composiet, maar minder dan RGB. Hoewel vanuit de SCART-kant gezien feitelijk overbodig werd deze signaalvorm in de jaren '90 erg populair en werd een S-Videofunctie aan SCART toegevoegd. Dit heeft enige verwarring voor de consument opgeleverd; het is aan een televi-sie lastig te zien of de S-Videofunctie ondersteund is.

Vooruitzichten

De televisiewereld verandert langzaam maar zeker naar digitale standaarden. Op de korte tot middel-lange termijn zal SCART waarschijnlijk een belangrijke rol blijven spelen bij de overstap hiernaartoe. Aanvankelijk zal digitale televisie voornamelijk via een decodeerapparaat ontvangen worden. Zo'n apparaat kan dan door middel van een SCART-kabel op de televisie aangesloten worden. Vanwege de RGB-functionaliteit van de SCART-kabel kan dit bovendien in veel hogere analoge beeldkwaliteit getoond worden dan met gewone analoge televisie mogelijk was.
Ook aankomende HDTV-beeldformaten kunnen in principe (als het niet alleen digitaal zou zijn) door de SCART-connector afgehandeld worden. Het enige dat hiervoor nodig is, is dat televisies net als VGA-schermen willekeurige terugslagfrequenties gaan accepteren. Het sterke punt hierbij is dat de consument er weinig van zal merken, deze kan net als vanouds gewoon de oude vertrouwde SCART-kabel tussen twee apparaten aansluiten. De producenten van beeldmateriaal zullen echter waarschijn-lijk eisen dat HDTV-beeldmateriaal enkel digitaal én kopieerbeveiligd mag worden uitgewisseld tus-sen twee apparaten. In dat geval is een DVI- of HDMI-aansluiting nodig in combinatie met een bevei-ligingssysteem (HDCP).
Op de lange termijn zullen echter ook andere nadelen van SCART een rol gaan spelen. Zo is in de SCART-connector alleen stereogeluid voorzien, maar is het populaire 5.1-geluid niet mogelijk. Ande-re nadelen zijn dat de RGB- en S-Video-connectoren alleen in één richting zijn uitgevoerd, zodat het bijvoorbeeld niet mogelijk is dat een videorecorder zowel in hoge kwaliteit kan opnemen als afspelen. (De videorecorder kan wel een RGB-signaal naar de televisie sturen, maar geen RGB-signaal van de televisie ontvangen). Het feit dat SCART volledig analoog is zal tot gevolg hebben dat de kabel uit-eindelijk uitgefaseerd zal worden.

Pinbezetting.
Scart Pin.gif


Pinbezetting; Scartaansluiting gezien van achterkant.
1. AUDIO, rechteruitgang
2. AUDIO, rechteringang
3. AUDIO linkeruitgang
4. AUDIO nuldraad
5. BLAUW nuldraad
6. AUDIO linkeringang
7. BLAUW
8. functiewisseling
9. GROEN nuldraad
10. D²B-ingang
11. GROEN
12. D²B-uitgang
13. ROOD/(*)Chroma nuldraad
14. D²B nuldraad
15. ROOD/Chroma
16. Blankingsignaal
17. VIDEO/Sync/(*)Luminantie nuldraad
18. Blankingsignaal nuldraad
19. VIDEO/Sync/(*)Luminantieuitgang
20. VIDEO/Sync/(*)Luminantieingang
21. algemene nuldraad (metalen afscherming)
(*) uitbreiding op de oorspronkelijke standaard

Pin 8 is een signaal van de videobron dat het soort video aangeeft:
0V betekent geen signaal, een eventuele SCART-ingang wordt doorgegeven
+6V betekent een breedbeeldsignaal (16:9) (*)
+12V betekent een normaal signaal (4:3)
Pin 8 kan ook signalen van de afstandsbediening doorgeven.
D²B (Digital Data Bus) is een IEC-standaard voor een seriële communicatiebus. De bus werd ontwik-keld door Philips in de jaren '70 met als doel huisautomatisering. In SCART staat deze bus het toe apparaten digitaal gegevens uit te wisselen.
De woorden 'ingang' en 'uitgang' zijn gezien vanaf het aangesloten apparaat, dat altijd vrouwelijke aansluitingen heeft.
Ingang betekent: van kabel (mannelijk) naar apparaat (vrouwelijk)
Uitgang betekent: van apparaat (vrouwelijk) naar kabel (mannelijk)
[bewerken] Speculaties over de bedoelingen van de ontwerpers van SCART
Volgens sommigen was het oorspronkelijk doel van SCART het verhinderen van televisieimport uit het buitenland. Vroeger was er in Frankrijk wetgeving die import verhinderde indien een televisie het oude 819-lijnen televisiesysteem dat in Frankrijk gebruikt werd niet aankon. Deze maatregel stopte effectief alle import uit het buitenland. Toen het 819-lijnensysteem echter verdween (de frequentie werd aan Canal plus gegeven) was dit niet langer een geldige reden om imports te stoppen. Daarom werd volgens sommige tongen de SCART-connector geïntroduceerd en werd iedere geïmporteerde televisie vervolgens verplicht een SCART-connector te hebben. Aangezien zo'n connector geen grote ingreep was en nog best nut had, begonnen buitenlandse producenten ook SCART-connectoren op hun televisies aan te brengen.
Een andere genoemde reden was Minitel. Vroege prototypen beschikten niet over een eigen scherm maar gebruikten hier de televisie voor. Omdat een hoogfrequente aansluitmethode tot een slechte tekstscherpte had geleid was een RGB-mogelijkheid op televisies bijzonder welkom. Uiteindelijk kwam er slechts één model terminal op de markt en deze had een klein ingebouwd monochroom scherm.
Je hebt niet de benodigde permissies om de bestanden die aan dit bericht zijn toegevoegd te bekijken.
Groetjes

Leo

LAAT IETS VAN JE WETEN ALS ER EEN GOEDE OPLOSSING IS.


VOOR ELK PROBLEEM IS ALTIJD EEN OPLOSSING
Gebruikers-avatar
engel
Forumleider
Forumleider
 
Berichten: 5854
Geregistreerd: Zo 04 Nov 2007 13:11
Woonplaats: Den Haag
Harmony Toestel: Logitech Harmony
200,301,515,885, 895, 600, 650, 700, One, One +, 900, 1100, Touch, Smart, Ultimate en de Ultimate Home (wit), Ellite, Smart Companion.

Samsung LED TV Smart UE40F6670
Humax IRHD 5050c
SONOS Connect
PopcornHour A-300
Squeezebox Radio
JVC Versterker
LG BR speler
JB Media Pro
KAKU schakelaars
Harmony Software in gebruik:: PC Software 7.7
myharmony.com
Print dit bericht

Terug naar Uitleg beeld/geluid bekabeling.

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

  • Advertentie