• Advertentie

Component kabel (Beeld) Analoog

Hier alle uitleg met betrekking tot diverse soorten bekabeling.

Component kabel (Beeld) Analoog

Berichtdoor engel » Vr 27 Aug 2010 13:49

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Component video

Drie kabels, elk met tulpstekkers aan beide kanten worden veel gebruikt voor analoge videosignalen.

Component video is een videosignaal dat in twee of meer componenten opgedeeld is. Het verwijst naar een soort analoge videoinformatie dat als drie aparte signalen verstuurd of kan worden opgeslagen. Component video kan met composite video (NTSC, PAL or SECAM) vergeleken worden. Daarbij zijn de beeldgegevens in één lijn samengebracht. Net zoals bij composite video draagt component video geen audiosignaal met zich mee.

Bij gebruik zonder verdere specificatie verwijst de term component video meestal naar analoge YPbPr component video met synchronisatie in het luminantiesignaal.
Component_video_RCA.jpg


Achtergrondinformatie

Het menselijk oog heeft speciale zenuwcellen in de vorm van staafjes en kegeltjes op de retina (zie Menselijk oog#Waarnemen van kleuren). De staafjes zijn gevoelig voor licht in het algemeen, de kegeltjes zijn gevoelig voor het licht van een bepaalde kleur. Zo bestaan er drie soorten kegeltjes: roodgevoelige, groengevoelige en blauwgevoelige. Omdat het menselijk oog enkel deze drie kleuren waarneemt, heeft men een videosysteem nodig dat deze drie kleuren kan opvangen en reproduceren. Een videosysteem dat m.a.w. werkt met rood, groen en blauw, RGB. Door de intensiteit van elk R-G-B component te variëren kan men elke kleur van het kleurenspectrum bekomen.

Waarom component?

Beelden worden als RGB-waarden met een camera opgevangen en ook op deze manier opgeslagen. Om deze beelden zonder kwaliteitsverlies over te dragen is veel bandbreedte vereist. Andere overdrachtsmedia zoals composiet en s-video beschikken niet over deze bandbreedte doordat alle kleurgegevens over een enkele draad gemultiplext worden en behalen aldus niet de kwaliteit die door component video wel behaald kan worden. Component video wordt daarom als de beste verbinding voor analoge videosignalen gezien.

Drie aan aansluitingen voor de RCA-stekkers van component videokabels.
Component_video_jack.jpg


Werking

Component video bestaat uit drie signalen. Het eerste signaal geeft de luminantie weer van het originele RGB signaal. Dit bevat m.a.w. het zwart-wit beeld van het originele RGB-beeld. Het luminantie signaal wordt aangeduid met de letter "Y". Daarnaast bevat het "Y" signaal informatie om de drie signalen te synchroniseren. Het tweede en het derde signaal zijn de kleurverschillen. Deze duiden de relatie aan tussen hun kleurcomponent en het luminantie signaal. De blauwe "Pb" component is gelijk aan "B-Y" en de rode "Pr" component is gelijk aan "R-Y". "Pb" en "Pr" worden wiskundig afgeleid van het RGB signaal. De 'P' in "Pb" en "Pr" staat voor "Parallel", het heeft te maken met de manier waarop de kabel is opgebouwd.
Je hebt niet de benodigde permissies om de bestanden die aan dit bericht zijn toegevoegd te bekijken.
Groetjes

Leo

LAAT IETS VAN JE WETEN ALS ER EEN GOEDE OPLOSSING IS.


VOOR ELK PROBLEEM IS ALTIJD EEN OPLOSSING
Gebruikers-avatar
engel
Forumleider
Forumleider
 
Berichten: 5854
Geregistreerd: Zo 04 Nov 2007 13:11
Woonplaats: Den Haag
Harmony Toestel: Logitech Harmony
200,301,515,885, 895, 600, 650, 700, One, One +, 900, 1100, Touch, Smart, Ultimate en de Ultimate Home (wit), Ellite, Smart Companion.

Samsung LED TV Smart UE40F6670
Humax IRHD 5050c
SONOS Connect
PopcornHour A-300
Squeezebox Radio
JVC Versterker
LG BR speler
JB Media Pro
KAKU schakelaars
Harmony Software in gebruik:: PC Software 7.7
myharmony.com
Print dit bericht

Terug naar Uitleg beeld/geluid bekabeling.

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

  • Advertentie
cron